• Deň Zeme 2023

          • Krásu našej jedinej planéty Zem sme si spolu s našimi/vašimi deťmi pripomenuli 21.apríla pri príležitosti svetového dňa Zeme. 
            Okrem načerpania nových poznatkov o tejto planéte sme oprášili súťaživosť, ktorá sa nám hodila počas zdolávania pripravených stanovíšť venovaných separácii odpadu, poznávaniu rôznych druhov rastlín a živočíchov a ich prirodzenému prostrestrediu či rozkladu odpadu.

          • Návšteva partnerskej školy na Ukrajine

          • Dňa 4. apríla 2023 sa delegácia učiteľov ZŠ s MŠ Úbrež s vedením školy zúčastnila návštevy na partnerskej škole Vzdelávací komplex "Harmónia" mestského zastupiteľstva v Užhorode, Zakarpatská oblasť, Ukrajina. Cieľom návšetvy bolo dohodnúť hlavné body harmonogramu spolupráce v oblasti inklúzie a vzdelávania pedagogických zamestnancov partnerských škôl. 

          • Prvé miesto v prednese poézie a prózy

          • Dňa 31. marca 2023 sa uskutočnila Súťaž v prednese poézie a prózy na ZŠ Alapiskola v Drahňove. Naša žiačka Dagmarka Mydliarová z 3.A získala krásne 1. miesto v prednese poézie a prózy. Srdečne blahoželáme

          • Dramatizácia rozprávok

          • Pri našom prvom stretnutí dostali jednotlivé triedy ľudové rozprávky. Ich úlohou bolo pod vedením svojich triednych učiteľov pripraviť dramatizáciu.

            Nebola to jednoduchá úloha, žiaci museli prekonávať svoje doterajšie hranice a vyskúšať si rolu hercov. Nácvik sťažovali aj absencie niektorých postáv, no všetky prekážky nakoniec úspešne prekonali a termín vystúpenia pred porotou bol dodržaný.

            Porota pozostávajúca z vedenia školy a asistentov postupne sledovala herecké, kostymérske aj kulisárske výkony jednotlivých hereckých kolektívov.

            Triedy sa predstavili dramatizáciou týchto rozprávok:

            5. ročník - O troch grošoch

            6. ročník - Červená čiapočka

            7. ročník - O cigánkinej veštbe

            8. ročník - Dlhý, Široký a Bystrozraký

            9. ročník - Soľ nad zlato

            ŠT 2 - Tri prasiatka

            Všetky vystúpenia boli na výbornej úrovni, žiaci sa spolu s triednymi učiteľmi snažili a porota mala ťažkú úlohu vybrať práve tri najlepšie. Nakoniec boli vybrané tri vystúpenia - Červená čiapočka, Dlhý, Široký a Bystrozraký a Soľ nad zlato.

            Tieto tri rozprávky predviedli aj žiakom prvého stupňa.

            Všetkým zúčastneným srdečne ĎAKUJEME!

          • Marec mesiac knihy

          • Marec mesiac knihy si žiaci 4.ročníka pripomínali viacerými aktivitami.  Zamerali sa na slovenské ľudové rozprávky, ktoré si v priebehu mesiaca čítali, dramatizovali, ilustrovali. Okrem toho žiaci sledovali aj náučné prezentácie. Na základe týchto prezentácii si žiaci zopakovali informácie o vzniku knihy. Osvojené vedomosti následne prezentovali v kvíze: Čo vieš o vzniku knihy. V kvíze boli navyše zahrnuté aj hádanky o rozprávkach. Počas triednických hodín sme si spoločne nacvičovali divadielko s názvom Domček, domček, kto v tebe býva. Na záver mesiaca sme s týmto divadielkom vystúpili pred žiakmi 1. stupňa. 

          • Zbierka Hodina deťom

          • Naša škola sa každoročne zapája do verejnej zbierky Hodina deťom, ktorá je projektom organizácie Nadácia pre deti Slovenska. Do tejto zbierky sa dobrovoľne zapájajú všetci žiaci našej školy. Prostredníctvom verejnej zbierky sa podporia aktivity pre talentované, choré alebo hendikepované deti s jedným rodičom. Ďakujeme všetkým, ktorí prispeli a zároveň ďakujeme žiakom našej školy za pomoc pri realizácii zbierky.

          • Zápis žiakov do 1. ročníka na školský rok 2023/2024

          • Zápis bude prebiehať prezenčnou formou v dňoch od 3. apríla 2023 do 28. apríla 2023 v čase od 7:30 do 14:00 hod. Termín zápisu prvákov je stanovený zákonom. Rodičia majú povinnosť zapísať dieťa do prvého ročníka školy, ak dieťa dovŕši k 31. augustu v danom kalendárnom roku 6 rokov.

            Zákonný zástupca príde s dieťaťom do základnej školy. Prinesie si občiansky preukaz, rodný list dieťaťa.  Prevzatie Rozhodnutia musia v zmysle platného zákona podpísať obaja zákonní zástupcovia. V prípade, že sa nemôžu zápisu zúčastniť obaja zákonní zástupcovia, je nutné mať splnomocnenie.

            Rodičia, ktorí nemajú možnosť zapísať dieťa elektronicky, vypíšu formulár v listinnej podobe (tlačivo, vytlačené formuláre na vypísanie budú pre rodičov k dispozícii aj na vrátnici školy).

          • Prerušenie vyučovania v materskej škole - Chrípkové prázdniny

          • Na základe vysokej chorobnosti žiakov a po odporúčaní Regionálneho úradu verejného zdravotníctva Michalovce, riaditeľstvo školy sa rozhodlo prerušiť vyučovací proces v materskej škole v dňoch 28.03.2023 - 31.03.2023 vrátane. Vyučovací proces bude pokračovať od 03.04.2023.

            Prevádzka základnej školy, školského klubu detí a školskej jedálne bude naďalej v prevádzke.  

          • Kniha začína rozprávkou

          • Je marec - mesiac knihy a pre žiakov druhého stupňa sme pripravili akciu "Kniha začína rozprávkou". Pozostáva z viacerých úloh, ktoré budú žiaci plniť na hodinách slovenského jazyka, anglického jazyka a výtvarnej výchovy. Dnes sme sa stretli na úvodnej prezentácii, počas ktorej si žiaci zopakovali a doplnili vedomosti o ľudovej rozprávke. Každá trieda potom dostala text rozprávky, ktorú počas nasledujúceho týždňa spolu s triednymi učiteľmi pretvoria do dramatizovanej podoby. Na hodinách výtvarnej výchovy súbežne vytvoria ku každej rozprávke ilustráciu a na hodinách anglického jazyka starší žiaci narozprávajú rozprávku v angličtine žiakom mladším. 

          • Prerušenie vyučovania - Chrípkové prázdniny

          • ​​​​​Na základe vysokej chorobnosti žiakov na respiračné ochorenia a po odporúčaní Regionálneho úradu verejného zdravotníctva Michalovce, riaditeľstvo školy sa rozhodlo prerušiť vyučovací proces v dňoch od 1. marca 2023 do 3. marca 2023 vrátane. Vyučovací proces bude pokračovať po jarných prázdninách 13. marca 2023.  

          • Rómovia v Európe

          • V dňoch 9. až 15. februára sa na našej škole uskutočnila akcia pre žiakov pod názvom „Rómovia v Európe“.  Pod vedením pani učiteľky Mgr. Ivety Balintovej sa naši žiaci dozvedeli informácie o pravlasti Rómov, o ich putovaní do Európy, o založení Rómskej medzinárodnej  únie, o rómskej kultúre a jazyku. Pani učiteľka Mgr. Marcela Poláková sprostredkovala žiakom historické udalosti týkajúce sa Rómov na území Európy a Slovenska od ich príchodu po súčasnosť.

            Celá akcia vyvrcholila Kvízom, v ktorom súťažili všetci žiaci od 5. ročníka po 9. ročník so svojimi triednymi učiteľmi. Počas otvorenia kvízu žiaci 9. ročníka zaspievali pieseň a mohlo sa začať súťažiť. Súťažilo sa v piatich kolách:

            1. kolo – Geografia a kultúra Rómov

            2. kolo – História Rómov

            V týchto kolách žiaci zužitkovali informácie, ktoré im poskytli obidve učiteľky v predchádzajúcich dňoch.

            3. kolo – Rómsky jazyk – žiaci prekladali zo slovenského jazyka do rómskeho a naopak

            4. kolo – Rómska rozprávka – žiaci si doma prečítali rozprávku v rómskom jazyku a mali porozprávať obsah  rozprávky

            5. kolo – Rómska hymna – úlohou žiakov bolo zaspievať rómsku hymnu, prípadne inú rómsku pieseň

            Súťaž mala aj medzikolá, v ktorých sa žiaci dozvedeli informácie o Rómoch v Úbreži, vypočuli si rómsku rozprávku a mohli sa predstaviť v rómskom jazyku.

            Cieľom tejto týždňovej aktivity bolo vzbudiť u žiakov hrdosť na svoj pôvod, históriu, kultúru a jazyk. Vôbec nebolo dôležité, kto vyhral.

          • Oznam o rodičovskom združení

          • Vážení rodičia, pozývame Vás na rodičovské združenie, ktoré sa pre všetky triedy uskutoční dňa 23. 2. 2023 (štvrtok) v čase od 12:00 do 14:00 hod.

          • Karneval v škôlke

          • Dňa 17. febrára 2023 sa v materskej škole ozývala hudba a šťastný smiech detí. Konečne nastal deň dlho očakávaného karnevalu. Deti sa v maskách hrali, tancovali a zabávali, mali pripravenú karnevalovú hostinu. Za odmenu každý účastník karnevalu dostal sladkú odmenu. 

          • Najkrajšia Valentínka 2023

          • Aj v tomto školskom roku pri príležitosti Sviatku sv. Valentína bola začiatkom februára vyhlásená súťaž pre všetkých žiakov školy o najkrajšiu Valentínku. Porota si všímala najmä vlastnú tvorbu, originalitu a estetický vzhľad. Do súťaže sa zapojilo približne 20 žiakov. Žiaci ŽŠP spolu s kolektívom školy vybrali najkrajšie 3 Valentínky. A tu sú mená žiakov, ktorí boli odmenení za najkrajšie pozdravy:

            1. miesto-   Štefan Holub, ŠT. 2

            2. miesto – Nancy Horňáková, 3. roč.

            3. miesto -  Dagmarka Mydliarová, 3. roč.

            Ďakujeme všetkým žiakom, ktorí sa zapojili do súťaže a už sa tešíme na nasledujúci ročník.

          • Pozvánka na Karneval 2023

          • Február je tradične mesiacom karnevalov a zábav. Fašiangy, symbol veselosti, zábavy a hodovania, sú v redukovanej podobe takmer vo všetkých regiónoch Slovenska i dnes. Každoročne patrí karnevalu jeden z fašiangových dní aj v našej v našej škole. Tento rok pripadne na 14. 2. 2023 (utorok). Deti sa naň tešia celé týždne a úporne rozmýšľajú, akú masku si tento rok zvolia. Odmenou pre deti budú zaujímavé ceny, ich úsmev na tvári a spokojnosť. Nebude chýbať dobrá nálada.

          • Aktivity na tému AIDS

          • „Je bezpečné objímať nositeľov AIDS? Ochoriem, ak sa napijem z rovnakého pohára ako nositeľ AIDS? Môžem dostať vírus HIV aj pri sedení na doske toalety?“ Odpovede na všetky tieto a mnoho ďalších otázok sme si odhalili 02.02.2023 počas jednohodinovej prednášky na tému AIDS. V rámci nej sme žiakom druhého stupňa odprezentovali pútavé kreslené video zamerané na toto ochorenie, po ktorom sme preverili získané vedomosti krátkym testom. Najšikovnejších riešiteľov čakala sladká odmena.

          • Informácia pre rodičov a zákonných zástupcov žiakov

          • Dávame do pozornosti, že s účinnosťou od 1. januára 2023 nastali zmeny v postihovaní tzv. záškoláctva. Novelou zákona č. 369/2022 Z. z. dochádza k zmene v postihovaní záškoláctva, kde sa sprísňujú skutkové podstaty priestupkov alebo správnych deliktov.

            Spomínanou novelizáciou sa teda sprísňujú skutkové podstaty priestupkov alebo správnych deliktov a obce sú od 1.1.2023 povinné, nie oprávnené ako to bolo doteraz, ukladať pokuty.

            Priestupkom alebo správnym deliktom bude v zmysle § 37 ods. 1 a § 37a ods. 1 zákona o štátnej správe v školstve - neospravedlnené vynechanie viac ako 15 vyučovacích hodín v kalendárnom mesiaci v rámci povinnej školskej dochádzky, zanedbávanie starostlivosti o povinné predprimárne vzdelávanie dieťaťa; najmä jeho neprihlásením na plnenie povinného predprimárneho vzdelávania alebo ak dieťa, pre ktoré je predprimárne vzdelávanie povinné, neospravedlnene vynechá viac ako päť dní v mesiaci.

            Pre úplnosť uvádzame aj minimálnu  výšku pokút, ktorá sa určuje na 30 €. Podľa nového znenia § 37 ods. 3, resp. § 37a ods. 1 zákona o štátnej správe v školstve za porušenie povinnosti v oblasti dodržiavania povinnej školskej dochádzky, resp. povinného predprimárneho vzdelávania už obec má povinnosť uložiť pokutu (čiže už to nebude len možnosť, ako to bolo doteraz). Pokutu tiež bude možné uložiť aj opakovane, teda napríklad aj každý mesiac.

            Zdroj: ZMOS

          • Poznám svoje práva ?

          • V týždni od 16. 1. do 20. 1. 2023 sa v našej škole uskutočňovali aktivity v rámci akcie k právam detí, s názvom Poznám svoje práva? Pani učiteľka Michaličová pripravila pre žiakov na prvom stupni interaktívnu hodinu, spojenú s besedou. Žiaci čítali sprievodné texty k jednotlivým právam, následne za zapájali do diskusie o právach detí. Pani učiteľka Poláková pre žiakov druhého stupňa pripravila hodiny s metódou problémového vyučovania. Žiaci si v úvode hodiny pozreli krátke videá, po pozretí videa bol formulovaný problém, ktorý sme v následnej diskusii riešili. Žiaci sa aktívne zapájali, v závere sme si problematiku zhrnuli do jasného a zrozumiteľného záveru.

    • Kontakty

      • Základná škola s materskou školou, Úbrež 141
      • +421 56/65 965 84 - Sekretariát/Spojovateľ
      • Úbrež 141, 072 42 Úbrež 072 42 Úbrež Slovakia
      • 35545640
      • 2021681475
      • PhDr. Tomáš Doležal, PhD. riaditel@zsubrez.sk +421 56/65 965 84
      • MVDr. Marianna Bellová marianna.bellova@zsubrez.sk +421 56/65 965 84 +421 903 220 767
      • Bc. Veronika Gočíková veronika.gocikova@zsubrez.sk +421 908 456 854
      • Ľudmila Podoľáková ludmila.podolakova@zsubrez.sk +421 56/65 965 84 +421 902 241 288
      • Ondrej Boháč ekonom@zsubrez.sk +421 56/65 965 84
      • Aneta Doležalová skolska.jedalen@zsubrez.sk +421 905 401 815
      • +421 56/65 965 84
      • Mgr. Marcela Poláková marcela.polakova@zsubrez.sk +421 56/65 965 84
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje